'U zei gisteren dat het nooit te laat was om te leren dus ik wacht nog wel ff'.

De beste spijbelsmoes
24-03-2015    Redactie    Nieuwsberichten

In februari was er door de leerplichtconsulenten van de Peelgemeenten een ‘smoezenactie’ georganiseerd. Winnaar van deze wedstrijd is Sem Voigtländer van het Dr. Knippenbergcollege in Helmond met de winnende spijbelsmoes 'U zei gisteren dat het nooit te laat was om te leren dus ik wacht nog wel ff'.

Met de wedstrijd ‘Wie heeft de beste spijbelsmoes?’ vroegen de leerplichtconsulenten van de Peelgemeenten aandacht voor de onderliggende oorzaken van spijbelen en het vroegtijdig schoolverlaten. Tijdens de landelijke Dag van de Leerplicht op 19 maart (http://www.dagvandeleerplicht.nl/) werd dit nog eens extra onder de aandacht gebracht bij leerlingen, ouders, scholen en andere betrokkenen.

Belangrijk dat er iemand is die vraagt hoe het met je gaat
"Spijbelen kan spannend, stoer, uitdagend en grensverleggend zijn", zegt wethouder Margreet de Leeuw. "Maar soms wil een leerling niet naar school omdat hij zich daar niet veilig voelt, onzeker is of teveel sores aan zijn hoofd heeft. Juist dan is het zo belangrijk dat er iemand is die vraagt hoe het met hem gaat. Het is daarom belangrijk dat ouders, scholen en leerplichtconsulenten elkaar snel weten te vinden als het even niet goed gaat met leerlingen."

Op de Dag van de Leerplicht verscheen er naar aanleiding van deze actie een speciaal boekje voor scholen en ouderraden in de Peelgemeenten. Een boekje met de beste smoezen, maar ook met tips en adviezen hoe we alert kunnen zijn als spijbelen een uiting is van ‘niet lekker in je vel zitten'.