Het is al bijna de eerste interweek…het wordt me nu pas echt duidelijk

De doorstroomcoach aan het woord
21-09-2015    Redactie    Nieuwsberichten

Voor sommige leerlingen is de overstap soms moeilijk naar de middelbare school. Om te voorkomen dat, dan studenten, dan struikelen en de opleiding voortijdig beëindigen in dat eerste jaar is begeleiding van een doorstroomcoach een mogelijkheid. Op donderdag 26 november van 15.30 tot 17.30 uur is er een bijeenkomst waar doorstroomcoaches en studenten vertellen over hun eigen ervaring.  

Wat is een doorstroomcoach
In Helmond zijn al sinds een paar jaar doorstroomcoaches die leerlingen begeleiden bij de overstap van het VMBO. Een half jaar voorafgaand aan de overstap wordt een leerling aangemeld voor de begeleiding en na de zomervakantie loopt dit in het MBO nog door tot december.

Dit heeft als doel om de leerlingen goed voor te bereiden op de overstap en deze zodoende soepeler te laten verlopen. Daarnaast is het voor zowel leerlingen als studenten fijn om een “vertrouwd” gezicht te zien als de overstap gemaakt is. 

Voor sommigen leerlingen is de overstap soms moeilijk omdat het verschil zo groot is met de middelbare school, een ander heeft er moeite mee om te achterhalen wat er nu precies van hem of haar verwacht wordt. Andere oorzaken, zoals privé omstandigheden kunnen ook bijdragen aan een stagnatie in de studie waar ze net mee gestart zijn. Om te voorkomen dat, dan studenten, struikelen en de opleiding voortijdig beëindigen in dat eerste jaar is begeleiding van een doorstroomcoach een mogelijkheid.

In de laatste maanden voor de vakantie zijn, bij een aantal scholen in de regio Eindhoven, ook al leerlingen begeleid naar de overstap naar het MBO. 

De doorstroomcoach aan het woord
Op onze middelbare school zijn we met twee doorstroomcoaches aan het werk. Ik, Noortje Neervoort, ben zelf decaan op de middelbare school en ik werk samen met een studentbegeleider van het Summa College. Voor de vakantie hebben we een groep leerlingen uitgenodigd die op de een of andere manier ondersteuning kunnen gebruiken bij de overstap naar het MBO.

De aandacht die de leerling nodig heeft is heel divers. Voor de een is het goed om alvast kennis te maken met de nieuwe school of nog eens een extra meeloopdag te volgen. Een ander vindt het juist heel fijn als al in de eerste week een gesprek staat gepland met de “vertrouwde” coach omdat de nieuw mentor nog zo onbekend is. Het kan ook zijn dat een leerling wat kopzorgen heeft die wij alvast met de zorg coördinator bespreken.

Wij hebben met elke leerling apart doorgenomen wat zij fijn of nuttig vinden. 

In de afgelopen week heb ik al contact gehad met de “nieuwe” studenten. Ondanks dat ze het naar hun zin hebben blijken er toch nog wel wat zaken onduidelijk te zijn. Ik heb met de studenten besproken hoe ze zelf achter die informatie kunnen komen. 

Voor een aantal vragen heb ik afgesproken dat ik de SLB’er (studieloopbaanbegeleider) benader om die vraag in school verder uit te zetten.

De eerste reacties van de SLB’ers was wat onwennig. Nadat ik heb toegelicht wat onze rol is, namelijk niet om de begeleiding over te nemen maar om een soort van tussenpersoon te zijn als de student dat (nog) nodig heeft, heb ik heel enthousiaste reacties gekregen!

Ik ga er van uit dat de meeste van deze kersverse studenten na een paar gesprekken hun weg wel vinden bij de nieuwe opleiding. 

Als blijkt dat er toch meer ondersteuning nodig is dan kan dat in overleg met de SLB’er en het zorgteam verder afgesproken worden.

Ik vind het persoonlijk ontzettend leuk om te zien hoe de leerlingen, die ik nog ken als echte puber, rondlopen als en uitgroeien tot echte studenten binnen het MBO.

Heb je ook belangstelling?
Op donderdag 26 november van 15.30 tot 17.30 uur is er een bijeenkomst waar doorstroomcoaches en studenten vertellen over hun eigen ervaring.

We willen jullie dan ook van harte uitnodigen om hierbij te zijn en deze bijeenkomst aan te vullen met eigen, goede, ideeën.

Aanmelden kan hier

Wil je meer lezen? Kijk dan eens hier en hier