Vol enthousiasme ideeën, meningen, inzichten en ervaringen gedeeld

‘Ken jij je leerling?'
24-04-2014    Redactie    Nieuwsberichten

Op woensdag 16 april organiseerde het VSV-programma ‘Aanval op schooluitval Zuid Oost Brabant’ de conferentie ‘Ken jij je leerling?’, over het boeien en binden van leerlingen en studenten. Bij de conferentie waren meer dan 100 professionals aanwezig: docenten, teamleiders, leerplichtambtenaren, loopbaanadviseurs, leidinggevenden, schoolleiders, directeuren en bestuurders in de regio Eindhoven / Helmond die het beste willen halen uit elke leerling. Het was een zeer geslaagde middag waarbij iedereen weer nieuwe ideeën heeft opgedaan en nieuwe connecties heeft kunnen maken.

Er nog een schepje bovenop te doen
Na de ontvangst met lunch opende Lenie Scholten, Wethouder van Jeugd, Welzijn en Zorg van de gemeente Eindhoven, de bijeenkomst. Ze benadrukte dat we fantastische resultaten behaald hebben met het terug dringen van Voortijdig Schoolverlaten maar dat we er nog niet zijn. “Het is ons  gelukt het aantal voortijdig schoolverlaters in onze regio behoorlijk terug te dringen. Samen staan we voor de uitdaging de komende jaren er nog een schepje bovenop te doen.”  Er is dus nog genoeg werk aan de winkel en deze conferentie gaf inspirerende ideeën en de mogelijkheid om nieuwe samenwerkingsverbanden af te sluiten.  Ben je benieuwd naar de nieuwe cijfers?  Deze kun je hier downloaden http://www.vsvverkenner.nl/factsheets/rmc-1213-voorlopig/REGIO_037.PDF.

Wat onze leerlingen bezig houdt
Er volgde daarna een inspirerende lezing van filosoof Ronald Hünneman, docent bij de studie Kunst, Cultuur en Media (Faculteit der Letteren) aan de Groningse universiteit. In deze inspirerende en uitdagende lezing zette hij uiteen wat onze leerlingen wel en niet bezig houdt en hoe we het onderwijs zo kunnen inrichten dat leerlingen willen blijven.

Ideeën, meningen, inzichten en ervaringen gedeeld
De Open Space Workshops die volgden waren zeer boeiend met voorbeelden uit verschillende VSV-projecten. Aan een tiental statafels  werd er vol enthousiasme  de eigen kijk, ideeën, meningen, inzichten en ervaringen gedeeld op het thema voortijdig schoolverlaten vanuit diverse invalshoeken. Een kleine greep hier uit:

 • Ouderbetrokkenheid, waarbij ook ouders aanwezig waren die hun ervaringen deelden.
 • Ecbo-onderzoeker José Hermanussen stond op de conferentie stil bij vroegtijdig signaleren van schooluitval en de resultaten van een recent motivatie en leerpreferentie-onderzoek onder studenten en de aangrijpingspunten die de resultaten bieden voor de begeleidings- en opleidingspraktijk. Heb je interesse in deze onderzoeksresultaten? Deze kun je hier downloaden:  
  Met inzet geduld en maatwerk (pdf) 
  Vroegtijdig signaleren van onderwijsuitval (pdf) 
  'De kick van het kunnen' (ecbo.nl)
 • Challenge Day, waarbij samen de verantwoordelijkheid wordt genomen voor een plezierige en veilige school. Ook studenten deelden hun ervaring aan deze statafel.
 • Leden van het PSV jongeren team, ook ooit vsv'er geweest, en inmiddels weer gestart met een succesvolle opleiding vertelden over hun aanpak om vsv terug te dringen. Een of twee keer per maand bezoekt het PSV Jongerenteam een klas op de middelbare school en zet daarmee jongeren aan het denken.
 • Jongerencoaching Eindhoven waarbij vrijwillige coaches jongeren een steuntje in de rug geven.

Ben je benieuwd naar de verdere inhoud van deze conferentie?  Hier kun je meer lezen over de Open Workshops die werden gegeven: Conferentie visitekaartjes

De conferentie werd afgesloten met een borrel waarbij volop de gelegenheid was om nog na te praten en te netwerken. Het was een zeer geslaagde middag!

De foto’s van de conferentie kun je hier zien