Mijn ouders mee naar school?!?! Echt niet, ik schaam me dood…

Ouderbetrokkenheid 3.0
09-11-2015    Redactie    Nieuwsberichten

Ik daag jou, onderwijsprofessional, uit om met de jongere en ouders een team te vormen en samen te werken aan schoolsucces. Kom naar de inspiratiebijeenkomst op 10 december 2015 van 15:30 – 17:30 uur locatie Summa College* in Eindhoven  en geef ouders een stem.

 

Gemiste kans
“Wat herinner ik me uit mijn jeugd van ‘ouderbetrokkenheid’? Als ik mezelf deze vraag stel, schiet ik meteen in de lach. Mijn ouders en de school, dat waren nou niet bepaald werelden die bruisend samenwerkten aan het creëren van niet te vermijden win-winsituaties. Integendeel.”

Is dat een gemiste kans? Moeten ouders meer bij de school betrokken worden en de school, omgekeerd, bij de opvoeding? Wat Berthold betreft is deze vraag een open deur. Als er iets is wat ouders aan het hart gaat, dan is het wel ’t welzijn van hun kinderen. Kinderen zijn ons alles. Tegelijkertijd brengen kinderen het grootste deel van hun jeugd door op school. Als er iets is dat scholen aan het hart gaat, dan is het wel ’t welzijn van hun kinderen. Het is tragisch om te zien dat twee partijen - de ouders en de school - zo vaak als kemphanen tegenover elkaar staan, terwijl hun doelstelling zo identiek is: het grootbrengen van een volgende generatie verstandige, intelligente, eigenwijze kinderen.

- Bethold Gunster, ja-maar filosofie

Ouderbetrokkenheid 3.0
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken toonden herhaaldelijk aan dat kinderen hogere prestaties leveren wanneer hun ouders en leraren samen steeds het beste voor hen zoeken. De leerlingen zitten beter in hun vel. Daarnaast heeft het een positief effect op het voorkomen van schooluitval.

Het gaat dan niet alleen om informeren van ouders maar ook om samenwerken met ouders. Dit wordt ouderbetrokkenheid 3.0 genoemd. Meer lezen? Download het PDF bestand "Ouderbetrokkenhsie 3.0"  (3,7mb). 

Een kwestie van enthousiasmeren?!
Wat maakt het dat ouders betrokken raken bij de school of opleiding van hun kind? Het boek ‘Samen werken aan schoolsucces’  beschrijft 10 succesfactoren, namelijk:

 1. Ouders voelen zich welkom op school.
 2. Er is een vroegtijdige kennismaking met (alle) ouders.
 3. Er is frequent contact met de ouders en/of andere begeleiders.
 4. De jongere wordt uitgenodigd bij regulier individueel contact met ouders.
 5. Het gesprek is een dialoog met interactie en informatie-uitwisseling.
 6. School stimuleert dat thuis dit soort gesprekken ook plaatsvinden.
 7. Aandacht besteden aan wat goed gaat.
 8. De schoolloopbaanontwikkeling is leidraad voor het contact.
 9. Er wordt een plan opgesteld met ontwikkelpunten waarbij de rol van de ouders en jongere zelf helder is.
 10. Teleurstellingen in de schoolloopbaan worden besproken.

Maar allereerst moet er natuurlijk wel contact zijn. Dit hilarische filmpje geeft een oplossing!

Voor wie?
Deze inspiratiebijeenkomst op 10 december 2015 is voor jou als:

 • Je direct met jongeren (leerlingen – studenten) werkt als mentor, loopbaanbegeleider, docent of zorgdocent en contact met ouders wil onderhouden.
 • Je ervaringen en succesfactoren in het contact met ouders wil delen.
 • Je nieuwe ideeën op wil doen om ouderbetrokkenheid te vergroten.

 

Floortje van der Meer

* Exacte locatie wordt uiterlijk 2 weken voor de bijeenkomst bekend gemaakt via een uitnodigingsmail.