Actoren in beeld gebracht die betrokken zijn bij een jongere die (dreigt) uit (te) vallen

Ouders zijn zó belangrijk!
02-04-2015    Redactie    Nieuwsberichten

Inge, moeder van een 17 jarige zoon

Als ouder heb je het beste met je kind voor en ouders hebben veel te vertellen over wat ze mee maken als ouder bij het proces van aanmelding, plaatsing, ouderavonden, etc.. Tijdens de VSV conferentie is hier aandacht voor “ Hoe vormt het netwerk zich om de jongere, welke partijen zijn daarbij belangrijk”. De ouders zijn aan het woord en de verschillende actoren die betrokken zijn bij een jongere die (dreigt) uit (te) vallen worden in beeld gebracht.

Ik heb me meteen aangemeld
Inge, moeder van een 17 jarige zoon, vertelt over hoe belangrijk ze ouderbetrokkenheid vindt: ‘Toen er tijdens een algemene ouderavond van de Commerciële Beroepen bij het Summa College een oproep werd geplaatst om deel te nemen aan een ouderpanel heb ik me meteen aangemeld. Ik vind het een heel goed initiatief van de school om de ouderbetrokkenheid te vergroten en om ouders mee laten denken over wat er nog verbeterd kan worden.’ De zoon van Inge dreigt momenteel uit te vallen: hij heeft het niet meer naar zijn zin op school en wil graag stoppen met de opleiding.

Onderwijs is heel veel mensenwerk
Walter, vader van twee kinderen van 18 en 20, is altijd nauw betrokken geweest bij zijn kinderen en heeft altijd goed voeling gehouden zowel met zijn kinderen als met de scholen. Toen zijn kind op het MBO werd ingeschreven heeft hij actief uitgezocht wat de school voor zijn zoon, een kind met een rugzakje, kan betekenen. De school heeft toen mee gekeken wat ze voor zijn zoon konden doen. Zijn persoonlijke ervaring is dat hier helaas weinig mee gedaan is. Zijn zoon heeft zich intussen uitgeschreven. Walter vertelt: ‘ik zie een afstand tussen beleid en de werkvloer. Dat is geen onwil maar wel onvermogen’. Onderwijs is heel veel mensenwerk, veel gaat er goed maar soms gaan er dingen niet goed en dat is geen onwil.

School heeft daarbij ongelofelijk goed geholpen
De ervaring van Birgit is positief toen haar zoon dreigde uit te vallen. ‘Toen mijn zoon opeens slechte cijfers haalde bleef hij in het tweede leerjaar zitten. Dit hadden we helemaal niet zien aankomen, een gesprek met de mentor kort daar voren was zelfs positief verlopen. Toen haar zoon het tweede leerjaar nog eens ging doen, ging het echt niet meer. Hij is toen erg goed geholpen. De school hielp hem uit te zoeken wat hij nu echt leuk vond en wilde en wat zijn capaciteiten zijn. De school heeft daarbij echt ongelofelijk goed geholpen. Hij heeft daarbij ook verschillende snuffelstages mogen volgen, ze helpen hem met het aanmelden van een nieuwe opleiding en het intake gesprek.’

Wil je meer horen en zien welke actoren betrokken zijn bij een jongere die (dreigt) uit (te) vallen? Meld je dan hier aan voor de conferentie.