´Dat ik dit mag doen, is een erkenning van mijn werk en van wie ik ben.’

SCHORT
15-10-2015    Redactie    Nieuwsberichten

In het atelier van Citydwellers gingen de eerste jongeren in juni aan de slag om samen met topontwerper Borre Akkersdijk (ByBorre) een bijzondere kledinglijn te maken. Social label >SCHORT wordt tijdens de Dutch Design Week, van 18-25 oktober 2015 gepresenteerd. Doelstelling van dit project is om op een laagdrempelige wijze, de jonge schoolverlater een nieuw toekomstsperspectief te bieden. Het project is een samenwerking van ‘Platform Social Label’, ‘werk-atelier Citydwellers’ en het ‘programma Aanval op Schooluitval ZOB’

Dat is aan Borre goed besteed
In het werk-atelier van Citydwellers Eindhoven werken de deelnemende ‘jonge schoolverlaters’ samen met ontwerper Borre Akkersdijk aan een bijzondere kledinglijn. Social Label nodigde ontwerper Borre Akkersdijk uit een product op maat te ontwikkelen om jonge schoolverlaters te inspireren en het vakmanschap te leren. En dat is aan Borre goed besteed. Vanuit zijn ervaring als textiel ontwerper is hij verbonden aan wereldmerken als NIKE en Louis Vuitton. Hij studeerde in 2009 af aan de Design Academy in Eindhoven en won in 2012 de MINI Young Designer Award. Zijn vergaande materiaalkennis samen met de liefde voor het productieproces maken Borre tot een ontwikkelaar met een eigen kijk op mode en textiel. Met zijn eigen label ByBorre onderzoekt hij onder meer de grenzen van nieuwe technologie en textiel.

Het anders leren en motiveren van jonge schoolverlaters
De deelnemende ‘jonge schoolverlaters’ werken in de professionele en inspirerende omgeving van het werk/leer-atelier van Citydwellers. Samen met Borre maakten ze een bijzondere kledinglijn: een schort en een regenjas van oude De Waard-tenten. Een pilot in het kader van het Programma Aanval op Schooluitval Z-O-Brabant in samenwerking met gemeente Eindhoven om meer inzicht te krijgen in het anders leren en motiveren van jonge schoolverlaters om weer een opleiding te gaan volgen. Het opdoen van vakkennis, ondernemerschap, presentatie, sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling zijn de belangrijkste bouwstenen van het project. Doel is jongeren te stimuleren startkwalificaties te halen voor een betere positie op de arbeidsmarkt. Diverse leer-aspecten komen hierbij aan bod. Het opdoen van vakkennis, ondernemerschap, presentatie, sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling zijn de belangrijkste bouwstenen van het project.

Dat ik dit mag doen, is een erkenning van mijn werk en van wie ik ben.
Julie  ‘Je mag hier fouten maken en krijgt nieuwe inspiratie. Je eigen ontwikkeling, het proberen, staat centraal. Het meewerken aan de professionele kledinglijn Social label >SCHORT maakt me trots. Meer jongeren zouden deze kans moeten aangrijpen. Ze hebben geen idee hoe leuk het is en je toch veel leert. Ik kijk ernaar uit om het eindproduct te presenteren.’

Zie hier foto's van het maakproces.

Lees hier meer over de makers van Social label >SCHORT

Vanaf 18 oktober is het schort en de regenjas ontworpen door Borre Akkersdijk gemaakt door Citydwellers te zien en te koop.