Kom op man, help me…. Ik wil werken!

Zoektocht naar een BBL leerbedrijf
09-11-2015    Redactie    Nieuwsberichten

Foto: KRO-NCRV 2Doc

Regio Zuidoost Brabant coacht naar werk en inspireert jou dat ook te doen.

Voorkom dat onze jongeren hetzelfde mee moeten maken als Yahya. Kom naar de inspiratiebijeenkomst op 4 december 2015 van 14:30 – 16:30 uur locatie Summa College* in Eindhoven.

 

Zoektocht naar een BBL leerbedrijf
Het programma Aanval op schooluitval Zuidoost Brabant ziet voortijdig schoolverlaten onder andere ontstaan onder (potentiële) BBL (beroeps begeleidende leerweg) studenten. Bij de keuze voor een BBL opleiding begint de zoektocht naar een geschikt leerbedrijf. Op een website als stagemartkt.nl kunnen jongeren zelf op zoek naar een bedrijf. Maar wat als:

  • Er weinig vacatures te vinden zijn?
  • De jongere niet weet hoe en waar te beginnen met zoeken?
  • De beroepskeuze toch niet de juiste lijkt te zijn?
  • De jongere niet sollicitatievaardig genoeg is?
  • Er in de proefperiode geen match blijkt te zijn tussen de jongere en het bedrijf?
  • Werknemers vaardigheden ontbreken?

Yahya en de 222 afwijzingen
Ontmoet Yahya: Hij groeit op in Amsterdam Nieuw-West. Op zijn zestiende valt hij voor de verleidingen van het snelle geld en stopt hij met school, zonder diploma. Twee jaar later probeert een straathoekwerker hem te overreden terug naar school te gaan. Yahya is het bankhangen inmiddels zat en neemt deze hulp aan. Hij is erg gemotiveerd en verwacht dat hij snel zijn papieren zal halen en daarna een baan kan vinden.

KRO-NCRV 2Doc: Yahya en de 222 afwijzingen is een schrijnend verslag van de zoektocht naar onderwijs en een stageplaats van een Nederlandse jongen met een Marokkaanse achtergrond. Na meer dan 200 sollicitaties heeft Yahya nog steeds geen geschikte stageplek te vinden. Hij loopt tegen een muur van afwijzingen op. Niemand durft het aan met zo'n 'risico-jongere’. En niet alleen de werkgevers houden de deuren gesloten, ook de opleiding geeft geen thuis. Zonder een werkplek kan Yahya niet naar school en zonder school haalt hij geen startkwalificatie en zonder startkwalificatie krijgt hij geen werk.  Als er uiteindelijk één werkgever hem wel de vloer wil laten vegen wordt deze leerwerkplek door de onderwijsinstelling afgewezen en staat Yahya weer met lege handen. Zonder toekomstperspectief en zonder geld. De criminaliteit lokt.

Wil je weten hoe het afloopt met Yahya? Kijk dan hier de uitzending terug.

De regio in beeld
‘Inspelen op een aantrekkende arbeidsmarkt met aandacht voor jongeren en een adequate aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt zijn belangrijke uitdagingen voor de arbeidsmarkt’ aldus het UWV.

Regio in Beeld schetst de arbeidsmarkt voor elk van de 35 arbeidsmarktregio’s in Nederland. Zij gaat in op beschikbare banen, vacatures, onbenut arbeidspotentieel en de kansen voor werkzoekenden. Verschillen hiertussen vormen de uitdagingen voor de regionale arbeidsmarkt. 

In Zuidoost-Brabant groeit het aantal banen van werknemers (voltijd én deeltijd) in 2015 en 2016 met gemiddeld 1% per jaar tot ruim 294.000 eind 2016. In onze regio komen er in 2015/2016 ruim 6.000 (Zuidoost Brabant) en bijna 2.000 (Helmond de Peel) banen bij.
Kansen dus voor onze jongeren! Meer info vind je hier m.b.t. Zuidoost-Brabant en hier m.b.t. Helmond de Peel.

Voor wie?
Deze inspiratiebijeenkomst op 4 december 2015 is voor jou als:

  • Je direct met jongeren (leerlingen – studenten) werkt als jobcoach, stagebegeleider mentor, loopbaanbegeleider, docent of zorgdocent.
  • Jongeren begeleid bij het vinden van een leerbedrijf of werkplek, je netwerk wil vergroten en geïnspireerd wil worden door anderen.
  • Je wil weten wat je kunt doen om jongeren succesvol te coachen naar werk zodat je dat ook in jouw school kunt gaan doen.
  • Je VO mentor bent en wil weten wat het MBO kan betekenen in het vinden van een BBL leerbedrijf.

 

Floortje van der Meer

* Exacte locatie wordt uiterlijk 2 weken voor de bijeenkomst bekend gemaakt via een uitnodigingsmail.